Akademia Clochee

Jak czytać etykiety i rozpoznać substancje niepożądane?

2016-03-20

Jeśli chcesz nauczyć się rozpoznać substancje, których absolutnie nie powinno być w żadnym kosmetyku naturalnym i organicznym, zapoznaj się z poniższymi groźnymi pozycjami i skreśl je ze swojej listy zakupowej. Zapewniamy, że nie ma ich w Clochee!

Syntetyczne konserwanty - najczęściej stosowane to parabeny 
Mają działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Mogą uczulać, podejrzewa się je o negatywny wpływ na system hormonalny np. u mężczyzn działają feminizująco. Łatwo przenikają przez skórę w okolicach pachwin, klatki piersiowej oraz szyi.(1) Na etykietach znajdziemy je pod hasłami: Methylparaben, Ethylparaben, propylparaben, bythylparaben, izobuthylparaben, benzylparaben, isopropylparaben, butylparaben

Lanolina
Wosk otrzymywany z owczej wełny, może uczulać. "Ogniska spowodowane ta nadwrażliwością są umiejscowione głównie na twarzy, choć nierzadko też szyi i rękach.”(2)

Parafina
Pochodna ropy naftowej. Blokuje skórę przed oddychaniem i odkłada się w organizmie, który nie potrafi jej rozłożyć. Magazynuje się m.in. w wątrobie, nerkach czy węzłach chłonnych.(1)

W międzynarodowej nomenklaturze INCI parafinę na etykiecie znajdziemy pod hasłami: Paraffinum Liquidum, Paraffin, Synthetic Wax, Isoparaffin, Paraffin Oil

Wazelina
Maziste ciało stałe. Jest to jeden z produktów destylacji ropy naftowej, mieszanina weglowodorów tzw. parafinowych (alkanów).

Na etykiecie znajdziemy ją zapisaną jako: Vaseline, Petrolatum

Oleje silikonowe
To grupa polimerów opartych na organicznym krzemie. Często stosowane w kremach i bazach pod makijaż ponieważ skóra po ich zastosowaniu jest gładka, wypełniają niedoskonałości. Niestety nie są przyswajane przez nasz organizm, gromadzą się w ciele i powodują podrażnienie skóry.(1)

Można rozpoznać je na etykietach po końcówkach: dimethicone 350, …siloxane, …silanol, methyl silicone 

Oleje mineralne
Dla skóry pozostają ciałem obcym, ponieważ organizm nie potrafi ich rozłożyć na przyswajalne czynniki ani wydalić. Pozostają więc już w nas zmagazynowane na stałe. Badania udowodniły, że substancje te odkładają się przede wszystkim w wątrobie, nerkach i węzłach chłonnych. W 1995 roku Światowa Organizacja Zdrowia przypisała niektórym substancjom „dzienną dawkę możliwą do przyjęcia”. Oleje mineralne nie powinny być wchłaniane przez nasz organizm w dawce większej jak 0,01 miligrama na kg masy ciała. Wielokrotne używanie w ciągu dnia pomadek lub balsamów do ust, może spowodować szybkie przekroczenie tych wartości. 
W INCI zapisane są jako: Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Vaselinum flavum, Paraffin Oil, Cera Microcristallina

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) oraz SLES (Sodium Laureth Sulfate)
Detergenty stosowane w proszkach do prania, szamponach i mydłach. Mają właściwości pieniące się. Mogą jednak wysuszać skórę, powodować alergie, łupież.(3)

Glikole polietylenowe (PEG) i glikole polipropylenowe (PPG)
Stosowane jako rozpuszczalniki, emulgatory i środki zwiększające lepkość. Do ich produkcji używany jest szkodliwy gaz Ethylenoxid, który uchodzi za substancję rakotwórczą, a także uszkadzającą strukturę genetyczną komórek. Łatwiej im dostać się do organizmu gdy połączone są z innymi szkodliwymi substancjami np. zapachowymi.(4)

Jak znaleźć PEG i PPG na etykiecie?: wszystko z przedsrostkiem PEG i PPG oraz końcówką -eth: Acrylates/Steareth-20 Methacrylate Copolymer, Aluminium Chlorochydrate, Aluminium Chlorochydrex, Ammonium Laureth Sulfate, Ceteareth, Ceteth-1, -20, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Glycereth-7, Glycereth-7 Benzoate, Glycereth-5 Lactate itp.., Laureth-2, -3, -4, -7, itp., Lauryl Methyl Gluceth-10 Hydroxypropyldimonium Chloride, Magnesium Laureth Sulfate, Magnesium Laureth-8 Sulfate, Magnesium Oleth Sulfate, Methyl Gluceth-10 i -20, Myreth-4, Myreth-3 Myristate, Oleth-4, Oleth-3 Phosphate, Poloxamer 124, 184, 188, 407, Poloxamine, Sodium Myreth Sulfate, Steareth-2, -21 i inne liczby, Trideceth-12 i inne liczby, Triceteareth-4 Phosphate, Trilaureth-4 Phosphate

Glikole propylenowe
Stosowane są w wielu kosmetykach jako rozpuszczalnik. Zastosowane na skórę wysuszają ją i podrażniają gruczoły łojowe wywołując stan zapalny. W razie dostania się do oczu kosmetyku z tą substancją istnieje możliwość zapalenie gałki ocznej i spojówek, a wdychanie ich podczas używania kosmetyku z aerozolem może uszkodzić nabłonki układu oddechowego.(1)

W INCI rozpoznamy je jako: Propylene Glycol, PG, Xylene Glycol 

Chemiczne filtry słoneczne
Mają zdolność przenikania przez skórę, powodują jej podrażnienia oraz jak dowodzą badania naukowe, niektóre chemiczne filtry UV są podejrzewane o to, że działają na nasz organizm jak hormony. Pod wpływem światła i ciepła mogą ulegać po pewnym czasie rozpadowi, w wyniku czego powstają substancje alergizujące oraz wywołujące fotouczulenie.(5)

Syntetyczne kompozycje zapachowe
To często związki moszusowe (syntetyczne piżmo), łatwe i tanie w produkcji zamienniki produktów naturalnych. Najczęściej używane to Tonalide (AHTN) i Galaxolide (HHCB). Według najnowszych badań wynika, że działają one podobnie jak hormony, a Tonalinde w wysokich dawkach uszkadza komórki wątroby.(6)    

Syntetyczne barwniki
Zarówno barwniki naturalne jak i syntetyczne oznaczane są na etykiecie za pomocą liter CI oraz numeru. Najgroźniejsze z barwników syntetycznych zostały zakazane przez Unię Europejską, ponieważ uwalniają aminy aromatyczne i wykazują działania drażniące.(7)

Karbomery

Wywołują stan zapalny swędzenie skóry po którym pojawia się pokrzywka. Po dostaniu się do oczu – stan zapalny spojówek i łzawienie.(1)

Na etykiecie jako: Carbomer 934, 940, 941, 960, 961.

 

Źródła:

1 Dr. H. Różański http://luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm
2 Prof. dr hab. med. Edward Rudzki, http://www.mp.pl/artykuly/15895
3 Aubrey Hampton, http://www.organicconsumers.org/bodycare/toxic_cosmetics.cfm
4 http://www.phend.co.za/health/Chemical5.htm
5 Coronado M, De Haro H, Deng X, Rempel MA, Lavado R, Schlenk D, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18930325
6  http://www.safecosmetics.org/article.php?id=222
7 http://wwf.panda.org/wwf_news/?2235/Urgent-action-needed-to-curb-harmful-chemicals

Inne artykuły w Akademii Clochee

Szampon bez SLS to w ostatnim czasie jeden z częściej poszukiwanych przez świadome klientki oraz klientów kosmetyków do mycia włosów. Nie każdy wie jednak, co oznaczają tajemnicze skróty takie jak SLS czy SLES, dlatego wśród większej części społeczeństwa wciąż popularne są zawierające je szampony i inne środki myjące takie jak żele pod prysznic czy mydła. Różnica między szamponem z SLS a szamponem bez SLS jest jednak ogromna. Co zatem tak naprawdę oznaczają napis „bez SLS i SLES” na szamponach i innych środkach myjących i dlaczego należy unikać kosmetyków zawierających te związki, podobnie jak unikamy dziś już kosmetyków zawierających parabeny i silikony? Czy istnieją naturalne i bezpieczne substancje zastępujące działanie SLS w szamponach? Poznaj odpowiedzi!

Czytaj dalej

Jesteśmy zawsze tam, gdzie kobiety i temat pielęgnacji ich urody - więc nie mogło nas zabraknąć 10-13 lipca na festiwalu Wakacyjne Miasto Kobiet w Świnoujściu. 

Czytaj dalej

Zespół Clochee spotkał się z Eleną Rossi, popularną włoską blogerką i prezenterką telewizyjną. Wszystko wydarzyło się podczas największych targów beauty na świecie – Cosmoproof  w Bolonii 2017. Elena otrzymała od nas Serum Silnie Nawilżające, które przetestowała i opisała.

Czytaj dalej

Od kilku lat wszędzie go pełno. Olej arganowy przebojem wdarł się do świata urody. Znajdziemy go w kremach do twarzy, olejkach pod prysznic czy emulsjach nawilżających. Skąd jego popularność i czym olej arganowy zasłużył sobie na miano cudownego kosmetyku naturalnego?

Czytaj dalej