Blog

Lawenda - jakie ma właściwości zdrowotne?

2016-12-19

Lawenda to piękna, słodko pachnąca, fioletowa roślina, która występuje w ponad 40 różnych gatunkach. Spośród nich, dwa: szerokolistna i wąskolistna, są wykorzystywane w kosmetyce. Z jej kwiatów otrzymuje się olejki eteryczne, które mają cały wachlarz zastosowań. Warto poznać lawendę lepiej, by docenić jej wspaniałe właściwości.

Najpopularniejszym składnikiem pochodzącym z lawendy jest, wspomniany wyżej, olejek eteryczny. Uzyskuje się go z lawendy wąskolistnej, znanej też pod nazwą lawenda lekarska. Pozyskuje się go z kwiatów, metodą destylacji parą wodną lub ekstrakcji rozpuszczalnikami lotnymi. Olejek, jaki w ten sposób otrzymamy, ma stężenie 3%, a jego głównymi składnikami są linalol i octan linalolu.

Ze względu na swój przepiękny zapach, olejek lawendowy często wybierany jest do perfumowania kosmetyków do pielęgnacji, oraz mydeł czy balsamów. Jego terapeutyczne działanie sprawia, że często wykorzystuje się go w aromaterapii, jako składnik olejków do masażu, płynów i soli do kąpieli czy świec zapachowych. Ma też właściwości maskujące nieprzyjemne zapachy, na przykład moczu zwierząt domowych czy tytoniu.

Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu i regeneracyjnemu olejek jest częstym składnikiem kremów dla cery dojrzałej.

Zawiera cenne flawonoidy, felenokwasy, garbniki czy fitosterole, które skutecznie hamują proces starzenia skóry. Możemy go znaleźć również w tych do pielęgnacji skóry skłonnej do przetłuszczania i trądzikowej. To dlatego, że ma silne działanie przeciwzapalne i zmniejsza wydzielanie się naturalnego tłuszczu ze skóry, czyli sebum. Poza tym przyspiesza gojenie się zmian trądzikowych.

Nie tylko kosmetologia wykorzystuje liczne atuty olejku lawendowego. Również medycyna czerpie z jego bogactwa. Wiele preparatów antygrzybicznych, na owrzodzenia czy łuszczycę zawiera w sobie ten składnik, dla jego łagodzącego i regeneracyjnego działania. Preparaty przeciwko łysieniu również zawierają ten olejek, który stymuluje wzrost i hamuje utratę włosów. W dodatku dzięki zawartości kumaryn i garbników zmniejsza obrzęki i opuchnięcia, więc stosowany jest jako składnik kremów pod oczy czy balsamów antycellulitowych.

Inne artykuły w Akademii Clochee

Wegańskie kosmetyki nie zawierają żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Nie są też testowane na zwierzętach. Kosmetyki naturalne Clochee spełniają oba wymogi kosmetyków dla wegan i wegetarian.

Czytaj dalej

Zioła kojarzą nam się często wyłącznie z apteką, wsią lub wizytą u babci, a jednak znajdują one zastosowanie nie tylko w farmaceutykach, ale także w kosmetykach naturalnych, które wykorzystują ich dobroczynne właściwości dla zdrowia skóry.

Czytaj dalej

Kosmetyki naturalne do cery trądzikowej? Tak! Coraz więcej osób, które od lat borykają się z problemem cery trądzikowej, sięga po kosmetyki naturalne jako naprawdę skuteczne remedium. Po przejściu długiej drogi od popularnych kosmetyków, które zalegają na drogeryjnych półkach, przez liczne wizyty u dermatologów po kosztowne specyfiki z aptecznych zasobów, czując coraz większą bezradność i borykając się z problemem samoakceptacji, niektórzy z nas sięgają w końcu po kosmetyki naturalne. I najczęściej okazuje się to najskuteczniejszym rozwiązaniem! Natura najlepiej wie, jak załagodzić i uregulować problemy, na które wprawdzie składają się różne czynniki, jednak wiele z nich jest wynikiem tego, że zbyt mocno się od niej oddaliliśmy. Sięgnijmy zatem po naturalną pielęgnację cery trądzikowej i poczujmy różnicę!

Czytaj dalej

Na łące, a czasami nawet we własnym ogrodzie spotykamy rośliny o właściwościach leczniczych i upiększających. Jak firmy kosmetyczne zachowują to, co w nich najlepsze, abyśmy mogły w pełni korzystać z tego, co nam dała natura?

Czytaj dalej