Search

Blog

Kosmetyki naturalne: przewodnik po składnikach. Poznaj 11 sekretów naturalnej pielęgnacji!

2016-11-16

Składniki kosmetyków naturalnych, mimo że są zawsze wyszczególnione na etykietach poszczególnych produktów, często stanowią dla nas tajemnicę. Zazwyczaj też nie staramy się owej zagadki rozwikłać, ponieważ szereg obco brzmiących nazw szybko zniechęca nas nawet do pobieżnych poszukiwań. Wprawdzie sięgając po kosmetyki naturalne, nie musimy się obawiać substancji chemicznych o nieznanym pochodzeniu, tak jak w przypadku kosmetyków syntetycznych, które nadal wiodą prym na rynku. Warto jednak mieć choćby ogólne pojęcie o tym, jakie składniki możemy znaleźć w kosmetykach naturalnych oraz jakich powinniśmy unikać w kosmetykach syntetycznych. Znając właściwości określonych ingredientów, będziemy mogli dobrać kosmetyki optymalnie do swoich potrzeb. Nasz krótki przewodnik pomoże ci szybki i bezboleśnie wejść w tajemniczy świat kosmetyków naturalnych!

Spis treści:
Kosmetyki naturalne w świetle prawa
Kosmetyki naturalne w prostych słowach
Skąd pewność, że sięgasz po kosmetyki w 100% naturalne?
Najcenniejsze i najczęściej spotykane składniki kosmetyków naturalnych


Kosmetyki naturalne w świetle prawa

Rosnąca popularność kosmetyków naturalnych zrodziła potrzebę prawnego uregulowania kwestii związanych z ich produkcją, co jest jak najbardziej uzasadnione pod względem bezpieczeństwa konsumentów, czyli użytkowników tych kosmetyków. I tak definicja kosmetyku w polskim ustawodawstwie jest zgodna z Dyrektywą Komisji Unii Europejskiej dotyczącą produktu kosmetycznego (76/768/EWG). W świetle tego postanowienia „kosmetyk oznacza każdy produkt przeznaczony do kontaktu z zewnętrznymi częściami ciała ludzkiego (skórą, owłosieniem, paznokciami, wargami i zewnętrznymi narządami płciowymi) lub z zębami i błonami śluzowymi jamy ustnej, którego wyłącznym lub głównym zadaniem jest ich czyszczenie, perfumowanie, lub ochranianie, aby utrzymywać je w dobrym stanie, zmieniać ich wygląd lub poprawiać zapachy ciała”. Na podstawie tej definicji możemy jedynie uznać, że kosmetyki naturalne zgodnie z prawem stanowią produkt kosmetyczny. Jednak aby dowiedzieć się czegoś więcej o tym szczególnym rodzaju kosmetyków, musimy się odwołać do wytycznych Komitetu Ekspertów Produktów Kosmetycznych przy Komitecie Zdrowia Publicznego Rady Europy (ESCOP) z września 2000 roku. Z tego dokumentu możemy się dowiedzieć, że „kosmetyk naturalny to produkt, który ma upiększać i pielęgnować za pomocą substancji naturalnych, przyjaznych dla skóry i środowiska, sprzyjający zdrowiu, wspierający samoregulację organizmu i wspomagający przez długi czas utrzymywanie naturalnej urody i harmonijny rozwój ciała i ducha, a otrzymywany jest ze składników pochodzenia naturalnego (roślinnego, zwierzęcego, mineralnego), uzyskanych metodami fizycznymi (np. tłoczenie, ekstrakcja, filtracja, destylacja, suszenie itp.), mikrobiologicznymi i enzymatycznymi”. Co to wszystko oznacza w praktyce?

Kosmetyki naturalne w prostych słowach

Kosmetyki naturalne są zatem produktami, których składniki pochodzą wyłącznie z ekologicznych i certyfikowanych upraw i plantacji. Mogą być także pozyskiwane z dziko rosnących roślin. W ich składzie znajdziemy naturalne surowce, takie jak:

  • oleje roślinne;

  • olejki eteryczne i ich frakcje;

  • wyciągi z ziół i nektarów kwiatów;

  • tłuszcze i woski,

  • nieorganiczne sole i tlenki otrzymywane z minerałów;

  • naturalne barwniki;

  • naturalne emulgatory (np. estry sacharozy, poliglicerolu, alkilowane poliglukozydy);

  • naturalne emolienty (estry pochodzenia naturalnego);

  • konserwanty identyczne z naturalnymi, czyli takie, których odpowiedniki w postaci chemicznie takich samych lub bardzo zbliżonych związków występują w przyrodzie.

Do produkcji kosmetyków naturalnych wykorzystuje się także składniki pochodzenia zwierzęcego, pozyskiwane jedynie z żywych organizmów zwierzęcych, w tym między innymi lanolinę, wosk pszczeli, mleczko pszczele czy mleko i jego pochodne. Ponadto dopuszcza się stosowanie barwników pochodzenia naturalnego. Nie mogą być natomiast sztucznie perfumowane. Komitet Ekspertów Produktów Kosmetycznych przy Komitecie Zdrowia Publicznego Rady Europy wyznaczył także surowce kosmetyczne bezwzględnie zakazane podczas produkcji kosmetyków naturalnych. Do takich surowców zaliczono:

  • aromaty i barwniki syntetyczne;

  • pochodne ropy naftowej (np. wazelina, parafina, olej mineralny);

  • parabeny;

  • silikony;

  • karbomery oraz konserwanty nieidentyczne z naturalnymi.

Kosmetyki naturalne powinny być zatem naturalne w każdym calu – zarówno w odniesieniu do nas jako użytkowników, jak i do środowiska naturalnego. Dlatego warto zwracać uwagę na to, aby opakowania kosmetyków naturalnych były wykonane z surowców wtórnych, poddających się biodegradacji. Poza tym wszystkie tego typu produkty należy pakować oszczędnie, unikając zbędnych kartoników i folii zewnętrznych. Tego typu założenia powinny stanowić część filozofii firm produkujących kosmetyki naturalne. Nie inaczej jest także w Clochee, gdzie kierujemy się sentencją mówiącą o tym, że „Wszystko podlega naturze”.

Skąd pewność, że sięgasz po kosmetyki w 100% naturalne?

Kosmetyki naturalne poddawane są drobiazgowej kontroli na każdym etapie produkcji. Dzięki temu, możemy mieć pewność, że produkty, po które sięgamy są nie tylko w pełni naturalne, lecz także bezpieczne. Wraz ze wzrostem popularności kosmetyków naturalnych, wzrasta także skrupulatność instytucji certyfikujących. Wszystko po to, abyśmy mogli dokonywać świadomych wyborów. Proces kontroli kosmetyków naturalnych zaczyna się już na etapie przygotowania gleby. Trzy lata przed założeniem plantacji gleba jest kontrolowana pod kątem występujących w niej składników organicznych, nieorganicznych i związków mineralnych. Kontroli poddaje się nie tylko samą glebę, lecz także wodę wykorzystywaną do podlewania roślin, w tym deszczówkę. Osoby prowadzące takie plantacje nie mogą także korzystać ze wszystkich środków ochrony roślin, a jedynie z tych umieszczonych na liście dozwolonych i certyfikowanych. Zarówno w Europie, jak i w Polsce działają organizacje sprawdzające kosmetyki naturalne i wydające certyfikaty potwierdzające zgodność tych produktów z ogólnie przyjętymi normami (np. Polskie Centrum Badań i Certyfikacji, Ecocert czy Cosmebio). 

Najcenniejsze i najczęściej spotykane składniki kosmetyków naturalnych, które warto znać

Wśród różnych składników kosmetyków naturalnych są takie, które jako pierwsze przychodzą nam na myśl, choćby dlatego, że ich właściwości pielęgnacyjne są coraz bardziej doceniane, a przez to rozpowszechniane. Oczywiście nie dzieje się to bez powodu, o czym sami łatwo możemy się przekonać. A znając zastosowanie i właściwości każdego z nich, możemy wybrać ten, który będzie najlepiej odpowiadał naszym potrzebom.

Cynamon

Cynamon znany głównie z pysznych wypieków, jest bardzo ceniony również w produkcji kosmetyków naturalnych. Cynamon dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym doskonale pobudza krążenie krwi, dlatego też jest często stosowany w kosmetykach do kąpieli, peelingach czy maseczkach do stóp. Z tego samego powodu wykorzystuje się go w kosmetykach ujędrniających i antycellulitowych. Olejek eteryczny uzyskiwany z destylacji młodych pędów cynamonowca działa ponadto przeciwzapalnie, ściągająco i rozjaśniająco. Wśród różnych odmian cynamonu najbardziej ceniony jest ten pochodzący z Cejlonu.

Olej migdałowy

Olejek migdałowy pozyskiwany jest z nasion owoców drzewa migdałowego. Dzięki swoim właściwościom zmiękczającym i odżywiającym doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej. Zawiera wiele cennych witamin, w tym witaminy A, B1, B2, B6 D oraz E. Dzięki lekkiej konsystencji szybko wchłania się w skórę i nie pozostawia na niej tłustej warstwy. Ponadto zawarte w nim kwasy oleinowy i linolowy działają łagodząco i zmiękczają naskórek. Tak bogaty zakres właściwości pozwala na wykorzystanie olejku migdałowego na różne sposoby, dlatego też pojawia się on w wielu kosmetykach, np. maśle do ciała, wygładzającym olejku do demakijażu, odżywczych peelingach cukrowych czy lekkich balsamach nawilżających

Masło shea

Masło shea, nazywane również masłem karite, to olej pochodzący z nasion drzewa masłowego (zwanego Masłosz Parka lub Vitellara paradoxa). Zwartą i gęstą konsystencję masła nadają mu kwas oleinowy i stearynowy stanowiące 90% jego zawartości. Ponadto jego właściwości pielęgnacyjne cenione w produkcji kosmetyków naturalnych wynikają z obecności kwasu palmitynowego, kwasu linolenowego, a także allantoniny, węglowodorów, karitenu, fitosteroli, witamin A, E, D i F oraz katechiny i pochodnych kwasu cynamonowego. Jakie działanie mają wszystkie te elementy? Nie sposób nie wspomnieć na samym początku o jego właściwościach natłuszczających i odżywczych, które możemy poczuć, stosując kremy i balsamy naturalne o ciężkiej konsystencji. Właściwości odmładzające masła karite zapewnia witamina A, która przyspiesza regenerację i produkcję kolagenu. Witamina F odpowiada za odbudowę warstwy lipidowej skóry, a witamina E uodparnia skórę na działanie wolnych rodników, spowalniając procesy starzenia się skóry. Dodatkowo masło shea można stosować nie tylko jako składnik kosmetyków naturalnych, lecz także samodzielnie, w czystej postaci. W takiej formie możemy je wykorzystywać na różne sposoby, między innymi jako krem do twarzy, ciała i rąk, a także do pielęgnacji zniszczonych włosów. Działanie masła shea może być dodatkowo wzmocnione innymi składnikami naturalnymi. Takie połączenia możemy znaleźć w lekkim kremie nawilżająco-rewitalizującym czy w kremie odżywczym do rąk.

Olej kokosowy

Olej kokosowy pozyskiwany jest ze świeżego miąższu orzechów kokosowych. Może być zarówno składnikiem kosmetyków naturalnych, jak i samodzielnym kosmetykiem stosowanym nie tylko do pielęgnacji skóry twarzy i ciała, lecz także włosów. Wybierając taki olej, należy jednak zwrócić uwagę na to, czym kierują się producenci kosmetyków naturalnych – olej kokosowy powinien być nierafinowany, czyli tłoczony na zimno. Taki produkt przechowywany w temperaturze pokojowej zachowuje konsystencję białego, kremowego masła, a co najważniejsze wyróżnia się wieloma cennymi właściwościami. Wszechstronność jego zastosowania ujawnia się także w tym, że może być stosowany do pielęgnacji każdego typu cery. Co ważne, olej kokosowy doskonale sprawdza się jako krem nawilżający i odżywiający skórę przesuszoną, ze skłonnościami do łuszczenia się. Łagodzi także wypryski będące częstym problem cery tłustej, łojotokowej i trądzikowej. Wszystko to dzięki jego właściwościom antyseptycznym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym. Ponadto olej kokosowy ma szereg minerałów mających dobroczynny wpływ na skórę, w tym potas, cynk, wapń, fosfor, żelazo i kwas foliowy. Olej kokosowy działa także odmładzająco, co zawdzięczamy zawartym w nim witaminom z grupy B, C i E, które zwalczają wolne rodniki. Możemy wypróbować jego właściwości, stosując krem odmładzająco-regenerujący na noc.

Olejek różany

Olejek różany pozyskiwany z kwiatów róży damasceńskiej ma nie tylko piękny zapach, lecz także liczne właściwości doskonale wpływające zarówno na kondycję naszej skóry, jak i na ogólne samopoczucie. Róża damasceńska uprawiana jest w Bułgarii, a proces pozyskiwania z niej olejku jest skomplikowany i kosztowny. Z pięciu ton kwiatów zbieranych raz w roku w godzinach porannych uzyskuje się zaledwie jeden kilogram olejku różanego. Jednak bogactwo składników aktywnych zawartych w ekstrakcie z róży damasceńskiej z pewnością rekompensuje ten trud. W olejku znajdziemy bowiem tainy, flawonoidy i olejki eteryczne, które wykazują działanie łagodzące stany zapalne, antyalergiczne, antyseptyczne i antybakteryjne. Wzmacnia on także działanie naczynek krwionośnych, dlatego jest polecany do pielęgnacji cery naczynkowej. Olejek poprawia elastyczność skóry, spowalniając proces jej starzenia. Jego dodatkową zaletą jest niezwykły zapach uważany za silny afrodyzjak. Jak sprawdzić jej działanie? Najlepiej sięgnąć po jeden z kosmetyków naturalnych zawierających ekstrakt z róży damasceńskiej, na przykład po lekki balsam nawilżający – dzika róża lub łagodzący tonik antyoksydacyjny.

Olej arganowy

Olej arganowy, nazywany także płynnym złotem Maroka, uzyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno owoców arganii. Koszty jego produkcji są dość wysokie – aby otrzymać litr oleju, potrzeba aż 30 kg orzechów pochodzących z około 7 drzew, które wydają pierwsze plony po osiągnięciu wieku 40-50 lat. Jednak jego nieocenione właściwości sprawiają, że warto poczekać aż argania wyda owoce. Dlaczego olej arganowy jest tak cenny? Ponad 90% jego składu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie oleinowy i linolowy. Dodatkowo zawiera on niemal 100 substancji czynnych, w tym pięć grup związków antykancerogennych, w tym między innymi karoteny i polifenole, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwrodnikowe, oraz sterole, które regenerują naskórek. Olej pozyskiwany z owoców arganii jest także bardzo bogaty w witaminę E, która wpływa na regenerację warstwy lipidowej naskórka i odbudowę ceramidów komórkowych. Dzięki takiemu bogactwu różnorodnych składników olejek arganowy ma naprawdę wiele zastosowań w kosmetyce:

  • wzmacnia suche i zniszczone włosy, przywracając im naturalny blask;

  • zapobiega odwodnieniu skóry;

  • wzmacnia kruche i łamiące się paznokcie;

  • redukuje zmarszczki;

  • zmniejsza widoczność blizn operacyjnych i rozstępów.

Warto zatem sięgać zarówno po sam olejek arganowy, jak i po kosmetyki zawierające ten naturalny składnik, np. przeciwzmarszczkowe kremy na dzień czy odmładzająco-regenerujące kremy na dzień, których działanie jest dodatkowo wzmocnione przez inne składniki pochodzenia naturalnego.

Ekstrakt z zielonej herbaty

Kosmetyki naturalne zwierające ekstrakt z zielonej herbaty są szczególnie polecane do pielęgnacji cery zanieczyszczonej, suchej oraz tłustej i trądzikowej, a także mającej problem z kruchością naczynek krwionośnych. Kosmetyki naturalne z ekstraktem z zielonej herbaty są także doskonałym remedium dla skóry z podrażnieniami i poparzeniami słonecznymi. To kojące i łagodzące działanie zawdzięczamy kilku składnikom, w które bogata jest zielona herbata, w tym:

  • garbnikom, które mają działanie ściągające, stosowane są w leczeniu oparzeń i krwawień;

  • alkaloidy, które maja działanie drenujące i pobudzają krążenie skórne.

Ekstrakt z zielonej herbaty zawiera także szereg witamin, w tym:

  • witaminy z grupy B, które wspomagają leczenie łojotoku, trądziku oraz regulują procesy rogowacenia skóry;

  • witaminy z grupy K, które wzmacniają ściany naczyń włosowatych, ograniczają rumień i zmniejszają cienie pod oczami;

  • witaminy z grupy C, które chronią komórki skóry przed atakiem wolnych rodników.

Wśród kosmetyków naturalnych zawierających ekstrakt z zielonej herbaty warto sięgnąć między innymi po łagodzący tonik antyoksydacyjny lub wygładzający tonik antyoksydacyjny.

Cukier trzcinowy

Kosmetyki zawierające cukier trzcinowy mają przede wszystkim działanie złuszczające. Składnik ten znajdziemy zatem przede wszystkim w odżywczych peelingach cukrowych. Jednak na tym nie kończą się jego dobroczynne właściwości. Cukier trzcinowy, usuwając martwe komórki naskórka, czyni skórę gładką i elastyczną, pobudzając ją jednocześnie do odnowy. Ponadto peelingi zawierające cukier trzcinowy dostarczają skórze wartościowe składniki odżywcze, takie jak żelazo, wapń, fosfor, mangan, cynk oraz inne pierwiastki. Dodatkowo nie wysusza skóry, a dzięki naturalnemu, roślinnemu pochodzeniu łagodzi podrażnienia i uczulenia. Zawdzięczamy mu także działanie bakteriobójcze. Wszystkie te właściwości sprawiają, że kosmetyki naturalne zawierające cukier trzcinowy doskonale sprawdzają się w pielęgnacji skóry wrażliwej.

Aloes

Aloes, czyli zielona roślina, wyglądająca trochę jak kaktus, przez pewien czas była ozdobą wielu okien. Dziś też warto mieć go w domu i korzystać z jego właściwości. Świetnie działa zarówno kiedy przetniemy go wzdłuż liścia i wykorzystamy miąższ, jak i kupując gotowy kosmetyk o wysokiej zawartości aloesu. Ta niepozorna roślina wspaniale radzi sobie z poparzeniami i uszkodzeniami skóry. Zawiera minerały, enzymy i aminokwasy, które koją zaognienia na skórze. Ma też działanie silnie nawilżające, świetnie nadaje się więc do pielęgnacji suchej cery.

Olejek z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i antywirusowe, jest więc olejkiem do zadań specjalnych. Jest wspaniałym składnikiem kosmetyków do cery tłustej i trądzikowej, gdyż poza świetnym oczyszczaniem lekko ją wysusza. Leczy też łupież, bóle stawów, bule dziąseł czy zwykłe przeziębienie. Można go dodawać do oliwki w celu wmasowania w bolące mięśnie, dodawać do szamponów i odżywek do włosów, czy też robić inhalacje, wlewając kilka kropel do wrzątku.

 

Inne artykuły w Akademii Clochee

Nawet zdrowa skóra wymaga od czasu do czasu regeneracji. Jej samoistny powrót do równowagi zajmuje jednak dużo czasu. Dlatego już teraz warto wybrać ekologiczne kosmetyki, które przyspieszą ten proces i dodadzą skórze zdrowia i blasku.

Czytaj dalej

Zespół Clochee spotkał się z Eleną Rossi, popularną włoską blogerką i prezenterką telewizyjną. Wszystko wydarzyło się podczas największych targów beauty na świecie – Cosmoproof  w Bolonii 2017. Elena otrzymała od nas Serum Silnie Nawilżające, które przetestowała i opisała.

Czytaj dalej

Nasza firma otrzymała szczególne wyróżnienie. Kosmetyki naturalne Clochee, filozofia marki oraz innowacyjne działania CRS w naszej działalność zostały zauważone i nagrodzone w plebiscycie Równa Firma. 

Czytaj dalej

Naturalne kosmetyki świetnie nadają się do demakijażu. Który wybrać – olejek czy płyn micelarny?

Czytaj dalej