BLOG

Róża damasceńska i jej właściwości

20 STYCZNIA 2017

Róża damasceńska (Rosa damascena) to piękna roślina o niezwykłych walorach ozdobnych. Podobnie jak inne róże, również i ta ma piękne kwiaty i niezwykły, słodki zapach. Poza urodą, róża damasceńska ma jednak wiele innych, cudownych właściwości. Ta roślina, uprawiana w basenie Morza Śródziemnego, wykorzystywana jest zarówno w lecznictwie, jak i kosmetologii. Powstała z połączenia dwóch gatunków róży Rosa Gallica i Rosa Phoenica i jest jedną z ponad 200 roślin z rodziny różaneczników. Krajem pochodzenia róży damasceńskiej jest Iran, a z jej właściwości ludzie korzystają od siódmego wieku naszej ery.

Róża damasceńska – królowa róż 

Róża damasceńska, stosowana jest chętnie w medycynie naturalneji ma wyjątkowe właściwości. Wspaniale radzi sobie z bólami podbrzusza i klatki piersiowej, wzmacnia serce, leczy bóle menstruacyjne i wpływa na poprawę trawienia. Roża damasceńska wspaniale sprawdza się też w likwidowaniu stanów zapalnych. Jej korzeń wykorzystywany jest jako lekarstwo na kaszel. Jest też delikatnym środkiem przeczyszczającym.

Dzięki swojemu, niezaprzeczalnie pięknemu aromatowi, olejek z róży damasceńskiej jest często wybierany do upiększenia zapachu w domowym zaciszu. Ma jednak wiele innych, poza zapachem, walorów, które wykorzystywane w aromaterapii. Działa antydepresyjnie, koi nerwy i napięcia. W dodatku wdychanie olejku eterycznego z róży damasceńskiej podczas parówki pozwala pozbyć się niektórych alergii i bólów głowy, również tych migrenowych.

Olejek z róży damasceńskiej


W kosmetologii najczęściej wykorzystywany jest olejek z róży damasceńskiej, który otrzymywany jest w procesie destylacji lub ekstrakcji. Olejek jest niezwykle kosztownym produktem, głównie ze względu na to, że aby otrzymać jeden litr olejku, potrzeba aż pięciu ton płatków róży. W skład olejku wchodzą między innymi geraniol, eugenol, nerol i flawonoidy. Świetnie radzi sobie ze zmianami trądzikowymi, bliznami i przebarwieniami skóry. Reguluje działanie gruczołów łojowych i rozjaśnia rozstępy.


Hydrolat – róża damasceńska

Poza olejkiem popularna jest również woda różana. Posiada właściwości tonizujące, warto więc przemywać nią twarz po demakijażu. Nadaje blask szarej i zmęczonej skórze. Warto stosować ją podczas kuracji przeciwtrądzikowej, ze względu na jej wysuszające właściwości. Poza tym jest też świetną płukanką do włosów. Dzięki niej włosy są wygładzone i zdrowe. Jeśli rozrobimy w niej maskę do włosów, wzmocnimy dodatkowo jej działanie. Nie wspominając już o wspaniałym zapachu, jaki będzie towarzyszył nam podczas zabiegów.

Naturalny hydrolat z róży damasceńskiej, charakteryzuje się słodko-miodowym aromatem. Działa przeciwzapalnie i łagodząco, jednocześnie nawilżając skórę. Olejek eteryczny zawarty   w płatkach róży damasceńskiej wpływa na krążenie i wzmacnia naczynka krwionośne.

Kosmetyki z róży damasceńskiej


Dzięki swoim unikalnym właściowością róża damasceńska znajduje zastosowanie w wielu naturalnych kosmetykach, odświeżając i wzmacniając skórę twarzy, czy sprawaiając, że wokół unosi się jej delikatny zapach. Jeśli szukasz kosmetyków z róży damasceńskiej sprawdż ofertę Clochee:
- Hydrolat z róży damasceńskiej
- Krem z różą damasceńską.

 

Naturalny aromat róż

Olejek różany jest niezwykle drogi, ale i bardzo wydajny. Maleńka kropelka wystarczy, by nadać kosmetykom czy perfumom niesamowitą woń, przywołującą na myśl zapachy lata. Przenosi on jednak nie tylko substancje zapachowe, ale i ogrom właściwości pozytywnie działających na skórę. Kosmetyki naturalneróżane, nawilżają, odświeżają i pozostawiają uczucie komfortu. Nadają się nawet do skóry podrażnionej, ale są także terapią dla ducha, bo zapach róż uspokaja i działa antydepresyjnie. W ich produkcji wykorzystuje się zarówno płatki, jak i bogate w witaminę C owoce. Dzięki temu posiadają one również właściwości rozjaśniające i stanowią świetną broń w walce z przebarwieniami, pomagając zachować piękny wygląd i zdrową skórę.

mała i duża butelka z balsamem do ciała z dzikiej róży

Sklep z dziką różą

Stosowany w polskich kosmetykach Clochee ekstrakt z róży damasceńskiej to naturalny surowiec, zawierający takie składniki aktywne, jak garbniki, flawonoidy czy olejki eteryczne. To właśnie dzięki tym ostatnim róża wykazuje działanie łagodzące stany zapalne, antyalergiczne, antyseptyczne i antybakteryjne. Pomaga wzmocnić ściany naczyń krwionośnych, więc nadaje się również do skóry wrażliwej i naczyniowej. Działa antystarzeniowo, pomagając wygładzić zmarszczki i podnosząc elastyczność skóry. Kosmetyki naturalne z wyciągiem z tych roślin, są po prostu wszechstronne - pomagają bowiem osiągnąć efekt skóry gładkiej, jak płatek róży. A ten zniewalający zapach? To już przysłowiowa wisienka na torcie :-)

Poczuj działanie odmładzające dzikiej róży w łagodzącym toniku antyoksydacyjnym.

 


Poprzedni artykuł

Przygotuj swoją skórę na zimę.

19 GRUDNIA 2016

Następny artykuł

Cynamon - jakie ma zastosowanie poza kuchnią?

20 STYCZNIA 2017