Blog

Olej jojoba w naturalnych kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów. Jakie ma właściwości, na co pomaga i jak go stosować?

2016-04-28

Olej jojoba to jeden z często spotykanych składników nie tylko w naturalnych, lecz również w konwencjonalnych kosmetykach. Znajdziemy go w specyfikach do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Jakie są właściwości tego wyjątkowego roślinnego oleju i z czego się go pozyskuje? Czy znajdziemy go także w kosmetykach składających się wyłącznie z organicznych substancji naturalnego pochodzenia? Przy jakich kłopotach skórnych szczególnie się go poleca? Na te i inne pytania odpowiemy w tym artykule.

Spis treści:
Czym jest olej jojoba?
Właściwości wykorzystywanego w ekologicznych kosmetykach oleju jojoba
Zalety stosowania kosmetyków organicznych zawierających nierafinowany olej jojoba
Olej jojoba do twarzy jako pewny sposób na trądzik?
Zalety stosowania oleju jojoba na włosy

Czym jest olej jojoba?

Wbrew swojej nazwie, olej jojoba tak naprawdę nie powinien być zaliczany do olei. Swoją budową przypomina on bowiem bardziej płynny wosk. Pozyskuje się go z nasion rośliny nazywanej przez fachowców simondsją kalifornijską, a popularnie zwanej właśnie jojobą. Rośnie ona głównie na pustyni Sonora, która rozciąga się na południowo-zachodnim wybrzeżu Ameryki Północnej, od południowych stanów USA aż po Meksyk. Krzewy jojoby są zazwyczaj niewielkie, choć mogą niekiedy osiągać nawet do 4 metrów wysokości, a ich nasiona składają się z wosku nawet w 60%. Wosk ten, który po pozyskaniu nazywa się właśnie olejem jojoba, to mieszanina estrów kwasów tłuszczowych i alkoholi. W odróżnieniu od innych substancji kwalifikowanych jako oleje roślinne nie zawiera on jednak trójglicerydów. Co ciekawe, olej jojoba ma płynną postać nawet w stosunkowo niskich temperaturach, dlatego niekiedy przed dodaniem go do kosmetyków poddaje się go procesowi uwodornienia. Pozwala to utrzymać go w postaci stałej w temperaturze nawet do 60 stopni Celsjusza. Niemniej jednak ze względu na wspomniany już brak trójglicerydów w formie płynnej również możemy przechowywać go przez dłuższy czas, ponieważ nie jełczeje i nie traci swoich właściwości. Dzięki temu niektóre zawierające go naturalne kosmetyki, w których nie znajdziemy sztucznych konserwantów, mają nawet kilku- czy kilkunastoletnie terminy przydatności do użycia.

W przeciwieństwie do innych olei roślinnych oleju jojoba nie należy jednak spożywać. W odróżnieniu od wykorzystywanego również w kosmetyce oleju z nasion lnu czy oliwy z oliwek jest on bowiem bardzo źle wchłaniany przez układ pokarmowy, a jego spożycie może doprowadzić nawet do poważnych przypadków niestrawności, biegunki lub wymiotów. Jego zbawienne działanie dla zdrowia i urody objawia się więc wyłącznie przy stosowaniu zewnętrznym. Firmy tworzące naturalne kosmetyki wykorzystują zarówno czysty olej jojoba, jak i łączą go z innymi organicznymi substancjami, aby wzmocnić i poszerzyć jego działanie.

Kwiaty, zioła i olej jojoba


Właściwości wykorzystywanego w ekologicznych kosmetykach oleju jojoba

Wykorzystywany w ekologicznych kosmetykach olej jojoba wykazuje różnego rodzaju właściwości, dzięki czemu stosuje się go w specyfikach do różnych typów cery. Przede wszystkim budową przypomina on do złudzenia sebum produkowane naturalnie przez ludzką skórę, przez co nie powoduje uczuleń ani alergii. Można z powodzeniem wykorzystywać go więc w kremach do cery wrażliwej i skłonnej do podrażnień. Ponadto dzięki swojej budowie ma również wpływ na regulację produkcji sebum przez skórę, dlatego bywa często bazą dla kremów do cery przetłuszczającej się i trądzikowej. Jednocześnie jego woskowa struktura pomaga odbudować naturalny płaszcz lipidowy skóry i nawilża ją, a jednocześnie nie dopuszcza do ponownego przesuszania. Z tej właściwości oleju jojoba korzysta się więc również w produkcji kremów nawadniających i do cery wyjątkowo wysuszonej. Odpowiedni poziom nawilżenia jest ważny również w przypadku cery dojrzałej i takiej, na której pojawiają się pierwsze zmarszczki. Olej jojoba jest zatem używany również w produkcji tego typu specyfików, a dzięki swoim właściwościom nie tylko nawilża on cerę, ale też poprawia jej elastyczność i widocznie ją wygładza.

Wszechstronne właściwości oleju jojoba przydatne są jednak nie tylko w produkcji kremów do pielęgnacji różnych typów cery. Substancja ta jest również często bazą dla nawilżających i wygładzających balsamów do ciała, gęstych musów czy maseł natłuszczających suchą skórę, a także różnego rodzaju odżywek czy nawet żeli pod prysznic. Skąd taka popularność oleju jojoba? Choć najczęściej podkreśla się jego podobieństwo do naturalnego ludzkiego sebum, olej z nasion jojoba zawiera też szereg składników aktywnych, które zbawiennie działają na cerę, skórę całego ciała i włosy. W jego składzie znajdziemy między innymi:

  • liczne witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są między innymi za poprawę dotlenienia skóry i włosów, a także ich odpowiednią pigmentację. Poprawiają także stan naskórka i zapobiegają powstawaniu alergii, podrażnień i wykwitów skórnych różnego pochodzenia;
  • witaminę E, będącą naturalnym antyoksydantem. Oznacza to, że zawarta w oleju jojoba witamina E wyłapuje tak zwane wolne rodniki, odpowiedzialne za szybkie starzenie się skóry, spowalniając jednocześnie utlenianie się komórek ciała i przywracając cerze młodzieńczy blask;
  • miedź, która w połączeniu ze znajdującymi się w naszej skórze białkami pomaga wygładzać zmarszczki i poprawiać elastyczność cery. Stymuluje ona bowiem nasz organizm do produkcji kolagenu i elastyny, które odpowiadają za młodą i jędrną cerę. Miedź wzmacnia także włosy i hamuje ich wypadanie;
  • cynk, który przyspiesza gojenie się skóry i łagodzi podrażnienia spowodowane zbyt intensywnym działaniem promieni słonecznych, a także działa antybakteryjnie i wykorzystywany jest w kosmetykach do cery trądzikowej i z niedoskonałościami;
  • selen, nazywany często pierwiastkiem młodości ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, hamujących starzenie skóry. Zalicza się go także do substancji o działaniu antykancerogennym, czyli takich, które zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych;
  • jod, który wchłaniany przez skórę również dociera do naszej tarczycy i dba o jej zdrowie i prawidłowe działanie, a jego niedobory mogą skutkować poważnymi kłopotami z tym gruczołem – między innymi niedoczynnością tarczycy prowadzącą do wzrostu masy ciała i ogólnego spowolnienia wszystkich zachodzących w nim procesów. Osoby cierpiące z jej powodu skarżą się między innymi na otępienie i zobojętnienie, jak również na kłopoty z wypadaniem włosów i obrzękiem oczu. Jod jest również szczególnie ważnym pierwiastkiem biorącym udział w procesach rozwoju i wzrostu, dlatego zaleca się kontrolowanie jego poziomu przede wszystkim kobietom planującym zajść w ciążę, ciężarnym, karmiącym, a także dzieciom;
  • chrom oraz inne witaminy i minerały, wspomagające działanie pozostałych składników aktywnych i poprawiające ogólny stan i wygląd naszej cery, ciała i włosów.

Tak bogaty skład oleju jojoba wpływa znacząco na jego obecność w dobrych kosmetykach do pielęgnacji ciała, które naprawdę działają, a nie tylko przyjemnie się rozsmarowują i ładnie pachną. Warto więc wybrać specyfiki zawierające olej jojoba. Czy koniecznie musimy jednak zwracać uwagę na to, czy jest to olej rafinowany, czy nierafinowany? Dowiedzmy się!

Zalety stosowania kosmetyków organicznych zawierających nierafinowany olej jojoba

Wykorzystywany w organicznych kosmetykach olej jojoba jest najczęściej nierafinowany. Co tak właściwie oznacza jednak ten przymiotnik? Mianem oleju nierafinowanego określamy substancję, która wydobywana jest z danego surowca (czyli na przykład nasion jojoba) podczas licznych procesów mechanicznych. Nasiona są wówczas poddawane między innymi tłoczeniu, oczyszczaniu, sedymentacji, filtracji lub wirowaniu. Podczas pozyskiwania oleju nierafinowanego nie stosuje się jednak wysokiej temperatury, dlatego też często znajdziemy na etykietach tego typu produktów nie tylko określenie „nierafinowany”, lecz również „tłoczony na zimno”. Choć proces tak zwanego tłoczenia na zimno nie jest aż tak wydajny, jak tłoczenie olei przy wykorzystaniu podwyższonych temperatur, jest on często stosowany ze względu na zalety, jakie niesie ze sobą, jeśli chodzi o jakość pozyskanej substancji.

W przypadku olei przeznaczonych do spożycia, takich jak choćby oliwa z oliwek czy olej rzepakowy, w procesie tłoczenia na zimno powstaje olej o właściwościach prozdrowotnych, dlatego artykuły określane mianem nierafinowanych powinny wybierać osoby cierpiące chociażby na nadciśnienie tętnicze czy otyłość. Zarówno w olejach spożywczych, jak i w olejach stosowanych niemal wyłącznie w kosmetyce, takich jak na przykład olej jojoba, w procesie tłoczenia na zimno nie pozbawia się pozyskiwanej substancji takich właściwości jak choćby wysoka zawartość przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia. Oleje nierafinowane są również bogatym źródłem innych substancji, takich jak między innymi:

  • zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • wzmacniające układ krwionośny i działające przeciwnowotworowo polifenole,
  • pomagające obniżyć poziom cholesterolu fitosterole,
  • będący naturalnym składnikiem wytwarzanego przez skórę płaszcza lipidowego skwalen, który wykazuje działanie odkażające, przeciwgrzybiczne oraz może być wykorzystywany jako naturalny filtr przeciwsłoneczny o niezbyt wysokim wskaźniku SPF.

Olej jojoba świetnie sprawdza się na trądzik


Ze względu właśnie na znajdujący się w nierafinowanym oleju jojoba skwalen substancję tę często wykorzystuje się w produkcji naturalnych kremów z filtrem. Aby zapewnić skórze maksymalną ochronę, olej łączy się jednak w tego typu kosmetykach z silniejszymi mechanicznymi filtrami, takimi jak na przykład dwutlenek tytanu czy tlenek cynku. Tego typu krem z filtrem do twarzy, szyi i dekoltu, gwarantujący ochronę na poziomie aż SPF 50, znajdziemy również w ofercie marki Clochee.

W procesie tłoczenia na zimno oleje nie są również pozbawiane licznych witamin, które często destabilizują się w wyższych temperaturach, stosowanych w tradycyjnych procesach tłoczenia. Wybierając kosmetyk zawierający nierafinowany olej jojoba, mamy więc pewność, że jego działanie będzie znacznie intensywniejsze i skuteczniejsze, niż w byłoby w przypadku tego samego kosmetyku zawierającego olej rafinowany, o niższej zawartości witamin, minerałów i innych istotnych dla zdrowia naszego organizmu czy skóry substancji. Dlatego też poszukując odpowiednich specyfików do pielęgnacji ciała zawierających nierafinowany olej jojoba, warto przyjrzeć się ofercie marki Clochee. Znajdziemy w niej bowiem między innymi bogate masła do ciała – w wersjach mango lub migdałowo kwiatowej. Zawarty w nich nierafinowany olej jojoba w połączeniu z innymi stuprocentowo naturalnymi składnikami zadba o odpowiednie nawilżenie skóry naszego ciała i zapewni jej wszystkie potrzebne substancje odżywcze.

Olej jojoba do twarzy jako pewny sposób na trądzik?

Ze względu na swoją budowę, przypominającą naturalne sebum wytwarzane przez naszą skórę, olej jojoba wykorzystywany jest także w pielęgnacji twarzy u osób cierpiących na trądzik lub inne zaburzenia skórne związane z problemami z nadmiernym wytwarzaniem łoju przez organizm. W przeciwieństwie do często reklamowanych chemicznych toników czy kremów, których zadaniem jest wysuszenie przetłuszczonej cery, naturalne kosmetyki z olejem jojoba dbają o jej odpowiednie nawilżenie. Nie dopuszczają więc do sytuacji, gdy nadmiernie wysuszona konwencjonalnymi specyfikami cera zaczyna produkować jeszcze więcej sebum w odpowiedzi na stosowane środki wysuszające.

 

Olej jojoba powszechnie wykorzystywany jest w kosmetyce naturalnej

 

Dzięki kosmetykom zawierającym olej jojoba cera jest odpowiednio nawilżona, lecz nie przetłuszczona. Nierafinowany olej nie działa również komedogennie, to znaczy nie zatyka porów i nie prowadzi do powstawania zaskórników i wyprysków. Ponadto ma on działanie antybakteryjne, przez co pomimo nawilżającego działania jest w stanie skutecznie doprowadzić do wygojenia się i zniknięcia różnego typu zmian skórnych, w tym również niedoskonałości związanych z trądzikiem. Dodatkowo działa on również oczyszczająco – olej jojoba jest w stanie głęboko wniknąć w strukturę skóry, rozpuszczając znajdujące się w niej złogi sebum połączonego z zanieczyszczeniami, dzięki czemu skutecznie przeciwdziała powstawaniu nowych niedoskonałości. Jednocześnie olej jojoba odżywia cerę, dbając o przywrócenie jej naturalnego blasku i zapewniając gładkość, a zawarte w nim antyoksydanty widocznie opóźniają starzenie się komórek skóry i nie pozwalają na pogłębianie się pierwszych zmarszczek, jakie mogą pojawić się nawet w czasie, gdy jeszcze borykamy się z trądzikiem. W ofercie marki Clochee znajdziemy na przykład lekki przeciwzmarszczkowy krem na dzień, który z powodzeniem sprawdzi się również w pielęgnacji cery dojrzałej, mającej wciąż kłopot z niedoskonałościami czy wypryskami.

Olej jojoba jest również dobrym sposobem na poradzenie sobie z jeszcze jednym czynnikiem, który często stanowi jedną z głównych przyczyn powstawania trądziku. Nałożony na skórę tworzy on na niej naturalny płaszcz ochronny, który nie tylko nie dopuszcza do utraty znajdującej się w skórze wilgoci, ale też broni naszą cerę przed negatywnym wpływem zanieczyszczeń. Kremy z olejem jojoba warto więc stosować zwłaszcza zimą, gdy nad wieloma miastami naszego kraju unosi się szkodliwy smog, a znajdujące się w nim pyły mogą podrażniać skórę i prowadzić do powstawania licznych niedoskonałości.

Zalety stosowania oleju jojoba na włosy

Olej jojoba stosowany na włosy działa przede wszystkim wzmacniająco i wygładzająco. Polecany jest oczywiście głównie w pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych. Dzięki swojej budowie nie obciąża włosów nadmiernie i nie przetłuszcza ich aż tak, jak mogą robić to na przykład olej kokosowy czy coraz popularniejszy w ostatnim czasie olej z awokado. Dzięki temu olej jojoba znajdziemy zarówno w naturalnych kosmetykach do pielęgnacji przesuszonych włosów, jak i w składzie licznych naturalnych maseczek do samodzielnego przygotowania w domu.

 

Zalety korzystania z oleju jojoba

 

Podobnie jak w przypadku cery olej jojoba przydatny jest nie tylko w przypadku suchych włosów. Stanowi on bowiem również bardzo dobre rozwiązanie, jeżeli borykamy się z problemem włosów nadmiernie przetłuszczających się, tłustym łupieżem czy nawet łojotokowym zapaleniem skóry. Tak jak w przypadku trądziku pomaga on bowiem w tych sytuacjach uregulować gospodarkę sebum naszego organizmu, dodatkowo działając antybakteryjnie i łagodząco, a nawet przeciwzapalnie. Olej jojoba przyspiesza także regenerację mieszków włosowych oraz podrażnionych komórek skóry głowy, pozwalając na jak najszybsze pozbycie się kłopotliwych dolegliwości związanych ze zbyt częstym i szybkim przetłuszczaniem się włosów. Naturalne kosmetyki do pielęgnacji włosów i skóry głowy, w których składzie znajdziemy olej jojoba, nie zawierają również substancji takich jak chociażby SLS czy SLES, które dodatkowo mogłyby drażnić zmienione chorobowe miejsca, a wręcz przyczyniać się do powstawania łupieżu czy powodować nawroty łojotokowego zapalenia skóry.

Inne artykuły w Akademii Clochee

Każdy nasz klient jest dla nas ogromnie ważny. Dlatego sklep internetowy Clochee to nie tylko możliwość zakupu cudownych kosmetyków organicznych Clochee - to także niespodzianki!

Czytaj dalej

Październik już od 1985 roku uznawany jest za miesiąc Świadomości Walki z Rakiem Piersi. Jego symbolem jest różowa wstążeczka, dlatego wszelkie akcje związane z uświadamianiem kobiet o zagrożeniach płynących z rozwoju nowotworu określane są jako różowe kampanie. Clochee również bierze aktywny udział w promowaniu wiedzy na temat raka piersi, a z okazji Różowego Października przygotowało kilka niesamowitych promocji!

Czytaj dalej

Opakowania d2w a PET - wiecie, jakie są między nimi różnice? Z roku na rok jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, jak wiele zawdzięczamy naszej planecie. Wzrasta nasz szacunek do Ziemi oraz chęć utrzymania jej w jak najlepszej formie. Kupujemy ekologiczne jedzenie, wracamy do zakupów na straganach i w małych sklepikach osiedlowych. Zaczynamy sięgać po ubrania z organicznej bawełny oraz po naturalne kosmetyki. Jesteśmy dobrze zorientowani w tym, czego chcemy i czego oczekujemy od produktów przez nas kupowanych. Coraz wnikliwiej czytamy etykiety, wiemy, co oznaczają tajemnicze dotąd nazwy i skróty. Zawartość opakowań, które ściągamy ze sklepowych półek, przestaje być dla nas niejasna. Czy to samo jednak możemy powiedzieć o samych opakowaniach?

Czytaj dalej

Prawdopodobnie zupełnie nieświadomie popełniamy szereg błędów w pielęgnacji skóry. Gdy już sobie uświadomimy, co robimy źle, polska marka kosmetyków naturalnych Clochee podpowiada, jakie nawyki warto w sobie wyrobić dla zachowania pięknej i zdrowej skóry.

Czytaj dalej